Aglomeracija NCS: što ovaj projekt trenutno i dugoročno znači za kvarnersku zajednicu

U sklopu projekta Aglomeracija Novi Vinodolski Crikvenica Selce, održan je intervju na radio postaji Laganini FM unutar emisije Kvarnerski lideri u kojoj su član Uprave Igor Uremović i voditelj tehničke službe VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol Zoran Mamić govorili o fazama projekta: u kojoj je fazi projekt, što je odrađeno i što još treba realizirati, u kojoj je fazi proces javne nabave te koje su dugoročnije strateške prednosti ostvarivanja ovog Projekta.

 „Aglomeracija NCS je europski projekt sufinanciran Kohezijskim fondom EU. Osim ove aglomeracije, u pripremi nam je aglomeracija Jadranovo, kao i još jedna općini Vinodolskoj. Zapravo, ono što je naš opći cilj je unaprijediti istočni dio regije, odnosno – obalne dijelove koji su pod jurisdikcijom VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol postaviti pod adekvatni sustav zbrinjavanja otpadnih voda.“, objasnio je Igor Uremović.

Važno je naglasiti da su promjene u prometnoj regulaciji privremene te da će konačne prednosti svih aktivnosti Projekta biti vrijedne za zajednicu, uzevši u obzir svakodnevni utjecaj i obim rada koji se izvodi u ovoj fazi. Dugoročne prednosti su generacijske, stoga je trenutno potrebna konsolidacija građana koja se tiče svakodnevnih radova u naseljenim i prometnim dijelovima gradova i naselja te općih promjena u svakodnevici no, prioritet je izvršiti svaku fazu unutar zadanih rokova.

Trenutno je u tijeku i javni natječaj za UPOV-e, uređaje za pročišćavanje vode biološkog tipa koji će biti zaduženi za glavni proces pročišćavanja voda. Postrojenje zaduženo za obradu mulja nalazi se na prostoru kod Novog Vinodolskog, a sve je dimenzionirano po potrebama ove regije, uključujući maksimalnu iskoristivost sustava u turističkoj sezoni, kao i zimskim mjesecima. Uređaji su adekvatno dokumentacijski, a i tehnički pripremljeni još u početnoj fazi Projekta.

Kako će UPOV-i utjecati na život građana?

Tehnički, uređaji mogu proizvoditi specifične mirise pri procesu filtracije otpadnih voda no, poduzete su sve preventivne mjere kako bi se to apsolutno minimiziralo, a posljedično i spriječilo. Kod svakog tehničkog rješenja postoji mogućnost greške, ali u ovom je slučaju izrazit fokus usmjeren na prevenciju upravo ovakvih poremećaja te su iz tog razloga osigurani filteri za zrak i zatvoreni dijelovi postrojenja. Riječ je o turističkoj regiji u kojoj ovakav tip projekta zasigurno utječe na tu činjenicu, stoga je izvođačima i svim sudionicima Projekta u interesu unaprijediti sektor turizma u regiji, između ostalog, i realizacijom ovog Projekta.

Kako će realizacija Aglomeracije NCS utjecati na svakodnevni građanski život?

Projektni se radovi trenutno odvijaju na 23 lokacije, od kojih su dio prometnice što je dosta zahtjevno, stoga se ovim putem građani još jednom mole za strpljenje. Važno je napomenuti da će se kompletiranjem Aglomeracije NCS izrazito smanjiti puknuća i druge greške u sustavu septičkih jama što rezultira drugim troškovima poput ispumpavanja, izlaska iz objekta tijekom sezone i drugih problema koji slijede. Također, ovaj Projekt će imati jak utjecaj na smanjenje zagađenja mora uzimajući u obzir Uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, što je jedna nevjerojatna prednost za naš turistički sektor u kojem dodajemo ekološki element na dugoročnu vrijednost Projekta.

Ovom prilikom čelnici i partneri projekta Aglomeracije Novi Vindoloski Crikvenica Selce žele svim građanima regije, kao i čitateljima, ugodne blagdane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)