Inteziviraju se radovi na odvodnji na području Novog Vinodolskog, Crikvenice i Selca

Direktor VIO-a Žrnovnica Crikvenica Vinodol Igor Uremović, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i njegova zamjenica Ivona Matošić Gašparović obišli su radove koji se u sklopu projekta »Sustav odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce« provode na području Crikvenice i Dramlja.

Posjetili su gradilište vezano uz izgradnju crpne stanice Trajekt na Petaku (uz benzinsku crpku Ine na obali) te gradilište otvoreno u okviru izgradnje mreže odvodnje i vodoopskrbe u Dramlju, neposredno uz župnu crkvu svete Jelene.

Radovi vezani uz izgradnju crpne stanice Trajekt obuhvaćeni su ugovorom koji je ovog ljeta potpisan u Pavlomiru, a u okviru kojega se planira izgradnja dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, UPOV Crikvenica kapaciteta 31.500 ES-a (ekvivalent stanovnika) i UPOV Novi Vinodolski kapaciteta 12.000 ES-a, zatim postrojenja za sušenje mulja u Novom Vinodolskom i četiriju glavnih transportnih crpnih stanica.

Dinamika radova se nakon ljeta dosta intenzivirala, a na terenu trenutno imamo 20 ekipa. Projekt aglomeracije obuhvaća područje od Povila do Dramlja. Područje grada Novog Vinodolskog smo po pitanju izgrađenosti mreže završili prije početka ljetne sezone, a sada se kompletna koncentracija ljudstva i tehnike nalazi u Crikvenici. Dakle, po pitanju izgradnje same mreže trenutno smo na 88 posto odrađenosti posla. Što se uređaja tiče, radovi na njihovoj izgradnji počeli su po završetku ljetne stanke i za sada se odvijaju po planu. Sve mora biti u probnom radu do početka 2026. godine, dok ugovor istječe 2027. godine. Radovi na mreži primiču se kraju, što znači da bi do kraja godine trebali biti na nekih 94 posto odrađenosti posla. Očekujemo da ćemo uskrsne blagdane, odnosno početak ljeta, dočekati bez radova i da će sve biti dovedeno u prvobitno stanje”, izjavio je g. Uremović.

U posljednjih godinu dana bilo je ponešto kašnjenja na projektu, a zbog čega su jedinice lokalnih samouprava inicirale nekoliko sastanaka kod nas u Zagrebu. Na te smo sastanke pozvali izvođače te smo odradili pritisak na njih kako bismo ubrzali radove i povećali broj ljudi na terenu. To je konačno i napravljeno, stoga se nadamo da će sve biti odrađeno u roku. Najbitnije je da smo danas na više od 85 posto dovršenosti čitavog projekta, od radova na izgradnji mreže, preko izgradnje uređaja, pa sve do financijskih odrednica. Projekt aglomeracije jako je važan za razvoj turizma, zaštitu okoliša, ali i kako posjetitelji percepiraju ovo mjesto“, izjavio je g. Dujmović.

Ovo je jedan od najvećih projekata koji se provode na području gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog. Najveći dio radova koji u okviru projekta aglomeracije obuhvaćaju područje grada Crikvenice zapravo otpadaju na područje Dramlja. Iako dinamika radova na početku nije bila zadovoljavajuća, veseli nas da se radovi od jeseni uistinu brže odvijaju. Gradilišta izgledaju bolje, puno je ekipa na terenu i sve to ulijeva povjerenje da će radovi biti privedeni kraju u planiranim rokovima. U sklopu projekta aglomeracije na područje Dramlja otpada čak 50 milijuna kuna, tako da je ovo i jedno od najvećih ulaganja ikada na tom području. Molim građane za još malo strpljenja, vjerujem da im je svima već polako dosta radova zbog nemogućnosti prilaska kućama i otežanog prometovanja, ali ipak smatram da ćemo po završetku ovog projekta svi zajedno uistinu biti zadovoljni. Osim izgradnje cjelokupnog sustava otpadnih voda, zaštite okoliša i bolje kakvoće mora, kroz cijeli projekt je saniran i velik dio vodovodnih cijevi, što je također od velike važnosti. Velik benefit imat ćemo i u okviru obnove cesta, staza i putova“, zaključila je Ivona Matošić Gašparović.