Na konferenciji predstavljen geografsko informacijski sustav i najavljena ljetna stanka u radovima

U Gradskoj vijećnici grada Crikvenice održana je konferencija za medije na kojoj su članovi Uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol Veselko Mutavgjić i Igor Uremović za javnost predstavili posljednje realizirane aktivnosti i one čiji red tek dolazi. Stvarni opseg aktivnosti i projektni tijek konkretnim je brojevima predstavio voditelj projekta Miljenko Čupić koji se osvrnuo i na realizaciju ugovora koji nisu direktno vezani za operativni tijek projekta, točnije – geografsko informacijski sustav.

Projekt „Sustav odvodnje otpadnih voda: Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce“ sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., a provodi se u svrhu poboljšanja sustava odvodnje, vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda u cilju zaštite vodnih resursa Republike Hrvatske te zaštite okoliša.

Važan faktor u ovom periodu radova je stanka radi turističke sezone. Srećom, veći obim radova je u zadnjim fazama dovršenosti, a značajan dio njih i u potpunosti završen. Do kraja mjeseca, odnosno sljedeći tjedan planiramo asfaltirati veći dio radnog terena u Crikvenici. Kotorska ulica je trenutno najzahtjevnija točka, s obzirom da se radovi izvađaju s obje strane, ali u planu je završiti do kraja svibnja kako bismo početkom lipnja bili u mogućnosti uspostaviti kontrolu i staru regulaciju prometa. Radi se na izuzetno puno lokacija i u cilju nam je maksimalno ispoštovati rokove. Zato ovim putem još jednom zahvaljujem građanima na razumijevanju, ali i ukazanom strpljenju.“, izjavio je član uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. zadužen pretežito za odvodnju, Veselko Mutavgjić.

Također, Mutavgjić je najavio prekid radova 1. lipnja u Novom Vinodolskom i 15. lipnja u Crikvenici.

Vrijednost projekta “Sustav odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce„  iznosi više od 459 milijuna kuna. Ukupna vrijednost bespovratnih  sredstva iz Kohezijskog fonda za projekt iznosi preko 71%, a ostatak će se financirati nacionalnim sredstvima i lokalnom komponentom.

„Istočni dio gradilišta se također privodi kraju dakle, s početkom lipnja će sve dionice biti asfaltirane, a sljedeće godine u ovo doba ćemo već biti u smiraju posla. Projekt je zahtjevan, to je činjenica, no prešli smo sigurno pola puta, a trenutno se bavimo uređajima i preostalim ugovorima koje privodimo kraju. Što se tiče dnevnih aktivnosti, ovaj period prije sezone ćemo, kao i dosad, biti maksimalno kooperativni. Do ove sezone nas je pratio izazov pandemije, promjene cijena materijala, iz raznih subjektivnih i objektivnih razloga, ali preživjeli smo i idemo dalje.“, izjavio je Igor Uremović, član uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. zadužen za vodoopskrbu.

Što je geografsko informacijski sustav?

Uspostava tehničkog informacijskog sustava koji će putem geografsko informacijske tehnologije (GIS) podignuti kvalitetu i efektivnost upravljanja gospodarskom javnom infrastrukturom sljedeća je razina osuvremenjavanja lokalne komunalne strukture. Prije svega, GIS će upravljaču osigurati raspolaganje kvalitetnim digitalnim podacima koje zatim može brzo i lako analizirati u svrhu donošenja odluka i planiranja. Ovaj će sustav omogućiti i informatizaciju tehničkih poslovnih procesa čime će se unaprijediti rad djelatnika i poboljšati kvaliteta poslovanja komunalne tvrtke i pruženih usluga, a za grupe korisnika različitih razina bit će omogućen pregled podataka poput tehničkih podataka mreže, potrošnje vode, kvarova i slično.

„Novi Vinodolski je na oko 76% opće izgradnje, a u Crikvenici nešto preko 60%. Trenutno su aktualni ugovori o opremi, a sva tri ugovora su zaključena. Vozila za održavanje sustava su u grupi 1, dodatna oprema u grupi 2, a grupa 3 se odnosi na geografsko informacijski sustav, tzv. GIS. GIS sadrži softverski paket u kojem se za cijeli sustav vodoopskrbe od cca. 400km i sustav odvodnje od cca. 150km izrađuje sva potrebna konfiguracija kako bi se sustavom moglo sukladno upravljati ovisno o prilikama.”, objasnio je voditelj projekta Miljenko Čupić.