Održano Javno predstavljanje projekta s komponentama izgradnje – projekt stigao do sljedećih razina provedbe

U Gradskoj vijećnici grada Novog Vinodolskog, članovi uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. Veselko Mutavgjić i Igor Uremović te voditelj projekta Miljenko Čupić predstavili su dosadašnje i sljedeće aktivnosti projekta „Sustav odvodnje otpadnih voda – aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce“. Na konferenciji su, osim sadašnjih te budućih razina provedbe, predstavljeni i Uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, njihova funkcija i način rada, kao i sam utjecaj aktivnosti provedbe na zajednicu. Uz predstavljanje aktivnosti, održan je i posjet gradilištu u Crikvenici.

Projekt „Sustav odvodnje otpadnih voda: Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce“ sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., a provodi se u svrhu poboljšanja sustava odvodnje, vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda u cilju zaštite vodnih resursa Republike Hrvatske te zaštite okoliša.

„Sama ideja aglomeracije, od njenog začetka, je osigurati prikupljanje otpadnih voda, pročišćavanje putem Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, i vraćanje u okoliš s ciljem zaštite mora i turizma kao naše glavne privredne grane. Trenutno imamo puno otvorenih gradilišta jer rokovi to od nas zahtijevaju te smo svjesni da to uzrokuje prometne probleme našim sugrađanima. No nemoguće je položiti više od 77 kilometara kolektora bez da se to osjeti u svakodnevnom životu. U ovoj fazi primarni cilj nam je zatvaranje otvorenih dijelova prometnica kako bi spremni dočekali turističku sezonu, što ujedno znači da do poslije sezone neće biti otvaranja novih kilometara, tj. kanala“, izjavio je član Uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o., Veselko Mutavgjić.

Projekt je usmjeren na poboljšanje sustava upravljanja vodama s ciljem osiguranja odgovarajuće pitke vode i zaštite stanja voda, a njegova vrijednost je skoro 460 milijuna kuna od kojih je 71% ukupna vrijednost bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda za projekt. Ostatak će se financirati nacionalnim sredstvima i lokalnom komponentom.

„Uzevši u obzir da smo u projekt krenuli prije sedam godina, možemo reći da smo sada u finalu finala iako nas čeka još puno posla. Već na jesen sljedeće godine projekt bi trebao doći u zadovoljavajuće okvire te bi se trebali intenzivirati radovi na Uređajima za pročišćavanje otpadnih voda. Trenutno su aktivnosti na terenu u ekspanziji jer želimo do početka lipnja naše prometnice dovesti u prikladno stanje, kako bi izbjegli prošlogodišnju situaciju koja je bila rezultat i početnog, možemo reći, nesnalaženja. Teško je preko 77 kilometara otkopati i ponovno zakopati a da ne bude baš nikakve smetnje za naše sugrađane stoga još jednom apeliram na strpljenje. Već sljedeće godine većina radova trebala bi biti gotova. Nakon završetka ovog projekta sljedećih 50-tak godina sustav bi trebao funkcionirati na način da nemamo više nekih značajnih zahvata uprostoru, a po pitanju samog okoliša, zaštite voda i mora napravit ćemo veliku uslugu budućim generacijama“, rekao je član Uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o., Igor Uremović.

Osim rekonstrukcije postojećih, uz izgradnju sustava odvodnje od kojih je u prošlim fazama realizacije izgrađeno 32.403 m, odnosno oko 57% ukupno planirane izgradnje, bit će izgrađeni novi kanali s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda. Također, faza rekonstrukcije i sanacije postojećeg sustava odvodnje trenutno je na oko 42% realizacije, kao i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe koji je na 41% izvršenosti. Osim operativnih aktivnosti, izvršena je i akvizicija dodatne opreme za održavanje koja će osigurati kvalitetno djelovanje sustava u budućnosti, ali i tijekom daljnjih projektnih aktivnosti.

Ovo je jedan većih projekta iz ovog vodnog sektora na razini države. Obuhvat projekta odnosi se na dva UPOV-a za koje je prodecura nabave u tijeku. Što se tiče dosad izvedenih radova u ovoj godini, prosječno je dnevno položeno otprilike 117 metara odvodnje i vodoopskrbe. Odnosno, u Novom Vinodolskom izvedeno je gotovo 12 kilometara dok je u Crikvenici izvedeno nešto preko 21 kilometara odvodnje. Vodoopskrbne mreže je na području Novog Vinodolskog i Crikvenice izvedeno otprilike 60% predviđene dužine“, komentirao je voditelj projekta Miljenko Čupić.

Što provedba ovog projekta donosi zajednici i regiji?

Ovaj će projekt povećati učinkovitost sustava javne odvodnje, uz povećanje broja stanovnika priključenih na sustav odvodnje i vodoopskrbe. Također, ovaj će sustav biti izuzetno unaprijeđen u sigurnosti svog djelovanja te će rezultirati i uvođenjem ekonomskih cijena vode. Pored unaprjeđivanja kvalitete života građana na području aglomeracije, važan cilj provedbe ovog projekta je osiguranje zaštite ekosustava priobalnog mora, njegove čistoće i okoliša.