Predstavnici VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. djecu educirali o važnosti zaštite vode i okoliša kojoj će doprinijeti projekt “Sustav odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce”

Ususret Svjetskom danu voda koji se obilježava danas, 22. ožujka, predstavnici VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o., posjetili su školu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, školu Vladimira Nazora u Crikvenici te područnu školu u Dramlju i s djecom u te tri škole razgovarali o važnosti (zdrave) vode i očuvanju okoliša.

Projekt “Sustav odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce” kojeg provode, na očuvanje kvalitete vode, a time i povećanje kvalitete života će utjecati u pozitivnom smislu i zato je bilo važno taj generacijski projekt predstaviti i ovom uzrastu malih građana.

„U škole smo došli kako bi djecu educirali, ali možemo zaključiti da smo i sami jako puno od njih naučili. Hrvatska ima najviše zaliha pitke vode po glavi stanovnika u EU (s dugoročnim prosjekom od 27.330 m3 po stanovniku), dok je UNESCO-vo izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora Hrvatsku smjestilo među prvih pet u Europi i među 40-ak zemalja svijeta najbogatijih vodom.

 Ako želimo da brojke ostanu takve moramo na to utjecati svojim odnosom prema prirodi – to je ono što nam je bilo ključno prenijeti djeci kojoj je projekt predstavljen na način koji je za njihov uzrast najprihvatljiviji. Bilo nam je drago vidjeti da su ih prezentacije potaknule na interakciju i rado su podijelili svoja znanja koja su do sada stekli kroz obrazovanje“, izjavili su.

Nastavnici iz sve tri škole su istaknuli da puno rade na osvještavanju djece kako bi shvatili da svaki pojedinac može doprinijeti i da je svaki i najmanji trud uložen u očuvanje okoliša iznimno važan.

Djeca su brojnim komentarima i pitanjima sudjelovala u edukaciji, a posebno su se razumijevanjem tematike istaknuli učenici u školi Vladimira Nazora koja se ponosi titulom Eko- škole.

Učenicima je podijeljen i promo materijal za kojeg su učitelji najavili da će ga koristiti u nastavi i pratiti daljnji razvoj projekta.

Svjetski dan voda međunarodni je dan čijim se obilježavanjem slavi voda i podiže svijest o dvije milijarde ljudi koji trenutno žive bez pristupa sigurnoj vodi.

VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. kroz provedbu ovog, ali i svih ostalih projekata naglašava potrebu zaštite cjelovitosti vodnih ekosustava te sprječavanje njihove degradacije na razini slivnog područja. Preventivni pristup s ciljem sprječavanja i smanjivanja onečišćenja vide kao najučinkovitiji način da se ta zaštita uspješno provede kako bi se okoliš sačuvao za generacije koje dolaze.