Projektom vrijednim gotovo pola milijarde kuna unaprijedit će se kvaliteta života građana na području aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce

24.02.2021. – U Centru za kulturu dr. Ivan Kostrenčić u Crikvenici gradonačelnik Damir Rukavina, članovi Uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol Veselko Mutavgjić i Igor Uremović te Dorian Jurić iz tvrtke Eko-mlaz.dm predstavili su trenutne aktivnosti na projektu „Sustav odvodnje otpadnih voda – aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce“. U okviru predstavljanja projektnih aktivnosti organizirao se i obilazak lokacije gradilišta Ričina – Bribirska cesta, Novi Vinodolski gdje su nadležni prezentirali i operativni status projekta.

Projekt „Sustav odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce“ sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., a provodi se u svrhu poboljšanja sustava odvodnje, vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda u cilju zaštite vodnih resursa Republike Hrvatske te zaštite okoliša.

Sam projekt je trenutno budžetiran sa nešto manje od 460 milijuna kuna. Jedan je od najvećih, ako ne i najveći, u našoj bližoj okolici i na području naše županije. Sami radovi krenuli su većim intenzitetom u devetom, tj. desetom mjesecu prošle godine, nakon turističke sezone. Puno puta spominjana aglomeracija napokon je postala stvarnost. Danas u svakom dijelu našega grada možete vidjeti strojeve, radove koji garantiraju da ćemo uspjeti u roku završiti ovaj projekt, naravno u sinergiji s našim građanima kojima se zahvaljujemo ponajviše na strpljenju.“, izjavio je član uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. Veselko Mutavgjić.

Vrijednost projekta “Sustav odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce„  iznosi više od 459 milijuna kuna. Ukupna vrijednost bespovratnih  sredstva iz Kohezijskog fonda za projekt iznosi preko 71%, dok će se ostatak financirati nacionalnim sredstvima i lokalnom komponentom.

„Uspješno smo prevladali sve izazove s kojima smo se susretali zadnjih sedam godina. 2016. godine smo još uspjeli smanjiti naš udio u sufinanciranju projektno studijske dokumentacije, vrijedne 13,5 milijuna kuna, s 15% na 7,5%. Ovim projektom štitimo naš turizam koji nam je najvažnija grana. I zato bih se zahvalio našim gradovima, Ministarstvu, nadzornom odboru, skupštini i Hrvatskim vodama koje su nam sve ovo vrijeme velika podrška.“, izjavio je član uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o.  Igor Uremović.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda je procesno postrojenje u kojem se otpadne vode pročišćavaju mehaničko-biološkim postupkom. Kvaliteta pročišćene vode u potpunosti zadovoljava važeće propise Republike Hrvatske i EU direktive (za II. stupanj pročišćavanja koji se primjenjuje u ovom projektu i financira se EU sredstvima). Pročišćavanje otpadnih voda osigurat će zaštitu ekosustava priobalnog mora i njegovu čistoću.

„Idući tjedan se očekuje otvaranje ponude za uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, a ostale aktivnosti idu svojim tokom. Potpisani su ugovori za opremu za 2022. godinu. Svi u projektu imamo zajednički interes, a to je da ga dovršimo u ugovorenom roku i da kvaliteta bude na zadovoljstvo svim građanima.“, izjavio je Dorian Jurić, stručnjak iz Jedinice za upravljanje projektom

Što projekt donosi zajednici?

Uspostavu funkcionalnog sustava odvodnje i propisanog priuštivo učinkovitog pročišćavanja otpadnih voda smanjenjem gubitaka na vodoopskrbnom sustavu te povećanje broja stanovnika priključenih na sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te vodoopskrbe.

„Ponosan sam da se u ovom mom periodu provodi najveći projekt na području naših gradova kojim će se, između ostalog, riješiti problem septičkih jama. Rezultat će biti još bolje i čišće more, koje je i inače odlične kakvoće, čime će Crikvenica i Novi Vinodolski kao gradovi turizma pružit svojim gostima još bolju kvalitetu.“, rekao je Damir Rukavina gradonačelnik grada Crikvenice

„Uz male poteškoće u startu, izvođači su se ekipirali i radovi idu zadovoljavajućom dinamikom. Nadam se da će tako ostati i koristim priliku da se zahvalim mojim sugrađanima na strpljenju jer trenutno imamo jako puno raskopanih ulica. Napravit ćemo čim je moguće više do turističke sezone te zatim nastaviti s radovima najesen.“, izjavio je Velimir Piškulić gradonačelnik grada Novi Vinodolski